Blog

Aangehouden, heb ik recht op bijstand van een voorkeursadvocaat?

Blog

Vaak krijgen wij de vraag: als ik word aangehouden, ben ik genoodzaakt om te worden bijgestaan door een piketadvocaat? Of heb ik recht op bijstand van mijn voorkeursadvocaat? En zo ja, moet ik dan zelf de advocaat betalen?

In Nederland is het zo geregeld dat u bij de aanhouding direct kan verzoeken om bijstand van uw raadsman/-vrouw naar voorkeur. Een voorkeursadvocaat kan ook een advocaat zijn die werkt op basis van pro deo, dus voorkeur betekent niet per definitie dat u zelf hoeft te betalen!

Gedurende uw detentie in het kader van het voorarrest krijgt u in eerste instantie een advocaat toegewezen waar u niet voor hoeft te betalen. Als na een onherroepelijke veroordeling blijkt dat u zelf voldoende inkomen/vermogen hebt, dan moet u deze kosten van de advocaat terugbetalen.

Tip: Houd ons visitekaartje op zak.  Zo kunnen we U direct als voorkeursadvocaat bijstand  verlenen ! Geen kaartje op zak? Vraag om Mr Vandervoodt. Daar zijn geen kosten aan verbonden!