Blog

Mag ik met mijn kind zonder toestemming van de andere ouder

Blog

Mag ik met mijn kind zonder toestemming van de andere ouder (ex-partner) naar buitenland op vakantie gaan?

Het is weer vakantietijd waardoor er weer veel vragen binnenkomen over een geplande vakantie met een ouder en een kind waarvan de ouders gescheiden zijn maar nog wel gezamenlijk gezag hebben.

Allereerst is het zo dat het natuurlijk handig is om ruim vóór de planning van de vakantie goed te weten wat je rechten en plichten zijn als gezaghebbende gescheiden ouder met achterblijvende andere gezaghebbende ouder. Indien gezamenlijk gezag bestaat dient er toestemming te zijn van de andere gezaghebbende ouder voor de vakantie. Bij scheidingen behouden beide ouders in beginsel het gezamenlijk gezag, waardoor toestemmingsperikelen om de hoek kunnen komen kijken.

Hieronder treft u een aantal tips:

Tip 1: informeer op tijd of toestemming is vereist voor de geplande reis.
Tip 2: verzoek op tijd (drie maanden van tevoren) om de vereiste toestemming van de andere ouder, zodat eventueel tijdig een procedure bij de rechtbank kan worden gevoerd.
Tip 3: Neem op reis (zowel bij vliegen als autovakantie) mee het vooraf ingevulde formulier ‘reien met een minderjarige naar het buitenland’, te vinden en downloaden op de site van het Centrum Internationale Kinderontvoering.

Mocht de andere ouder nou geen toestemming geven, wat dan?
Er zijn mogelijkheden voor het verkrijgen van vervangende toestemming van de rechter. Indien dit speelt, neem dan gerust (vrijblijvend) contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten op dit gebied! U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 010-4779288 of per e-mail info@vandervoodt.nl